مشهد گردی

پارک وکیل آباد

باغ وکیل آباد از تفرجگاه‌های قدیمی و زیباترین جاهای دیدنی مشهد است که هر سال زائران و گردشگران بسیاری برای بازدید به‌سمت آن روانه می‌شوند. این باغ در دره‌ای زیبا قرار دارد و با وجود درختان کهنسال و رودخانه‌ای فصلی، آب و هوایی مطبوع و دل‌انگیز و امکانات رفاهی و تفریحی متعدد، مکانی مناسب برای گذراندن یک روز به‌یادماندنی در طبیعت است. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با باغ وکیل آباد مشهد، تاریخچه، امکانات و دیدنیهای آن آشنا کنیم.

نمای بالا پارک بزرگ وکیل آباد

پارک وکیل آباد از گردشگاه‌های قدیمی مشهد است که در شمال غرب این شهر در منطقه ۹ شهرداری و در اطراف یک رودخانه فصلی قرار دارد. فاصله این پارک از مرکز شهر مشهد، ۱۹٫۶ کیلومتر (۲۶ دقیقه) است. پارک وکیل آباد با فرودگاه بین‌المللی مشهد، ۲۵٫۶ کیلومتر (۲۹ دقیقه)، با ایستگاه راه‌آهن مشهد، ۱۹٫۷ کیلومتر (۲۵ دقیقه) و با پایانه اتوبوسرانی مشهد، ۱۹٫۱ کیلومتر (۲۲ دقیقه) فاصله دارد. این باغ در انتهای غربی بلوار معروف وکیل آباد، دومین بلوار طولانی ایران بعد از بلوار ولیعصر تهران واقع شده است.

فاصله پارک وکیل آباد تا حرم امام رضا (ع)، ۱۸ کیلومتر (۲۵ دقیقه) است. این پارک همچنین در فاصله ۹۱۰ کیلومتری (۱۰ ساعت و ۲۵ دقیقه) تهران واقع شده است.

مسیر دسترسی پارک وکیل آباد

برای دسترسی به پارک وکیل آباد گزینه‌های مختلفی پیش رو دارید. اگر با ماشین شخصی به مشهد سفر کرده‌اید، خود را از طریق اتوبان کلانتری به میدان آزادی (در کنار پارک ملک آباد) برسانید. میدان را به‌سمت چپ بپیچید و وارد اتوبان وکیل آباد شوید. انتهای این اتوبان شما را به پارک وکیل آباد می‌رساند.

پارک وکیل آباد در زمستان

شما همچنین می‌توانید با تاکسی‌های درون شهری و تاکسی‌های ویژه ترمینال اتوبوسرانی، فرودگاه و راه‌آهن به پارک وکیل آباد مشهد بروید. به‌علاوه خط ۱۱ پایانه اتوبوسرانی وکیل آباد، خط ۱۲ اتوبوسرانی حرم مطهر (روگذر شیرازی)، خط ۱۳ اتوبوسرانی پایانه الهیه و همچنین مسیر خط یک قطار شهری (مترو) نیز از میدان بسیج تا پایانه وکیل آباد (انتهای بلوار وکیل آباد) شما را به این مجموعه می‌رسانند. توجه داشته باشید که در روزهای تعطیل به‌خصوص جمعه‌ها، پارک وکیل آباد به‌شدت شلوغ است و شاید موفق به پیدا کردن جایی برای پیک‌نیک نشوید.

تاریخچه پارک وکیل آباد

اغ وکیل آباد در گذشته با نام میرطراز شناخته می‌شد. این تفرجگاه‌ قدیمی شهر مشهد در واقع ملکی بود که به‌همراه قنات واقع در آن توسط حاج حسین ملک در سال ۱۳۴۸ وقف عام و به شهرداری شهر مشهد واگذار شد. این باغ ۷۰ هکتار وسعت دارد و با وجود درختان سربه‌فلک‌کشیده کاج، سرو، تبریزی، زبان گنجشک، افرا، ارغوان، باران طلایی و چنار و درختان میوه چون توت، شاه‌توت، گردو و زیتون، رودخانه‌های فصلی و قناتی که سرچشمه این طبیعت سرسبز است، آب‌ و هوایی منحصربه‌فرد و فضایی جذاب برای بازدیدکنندگان می‌کند.باغ وکیل آباد با نام قدیمی میرطراز در واقع یک ملک وقفی است که در سال ۱۳۴۸ در اختیار شهرداری مشهد قرار گرفت

پارک وکیل آباد در بهار

حسین ملک، فرزند بزرگ حاج محمد کاظم ملک‌ التجار و یکی از خیرین مشهور ایرانی بود که در سال ۱۲۵۰ هجری شمسی در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تبریزی و مجتهدزاده بود. موقوفات زیادی مانند باغ ملی مشهد، خانه ملک مشهد، بیمارستان‌های چناران و تربت‌جام (و موقوفات آن دو)، باغ صبای تهران و قصر ملک شهر ری از حسین ملک باقی مانده است؛ به‌طوری که که در آستان قدس رضوی اداره‌ای به نام اداره موقوفات ملک وجود دارد. حسین ملک در سال ۱۳۱۶ موزه و کتابخانه ملک، نخستین موزه وقفی را در تهران تاسیس و املاک و مستغلاتی را نیز وقف آستان قدس رضوی کرد. اختصاص دو میلیون متر مربع زمین جهت ساخت خانه برای فرهنگیان و واگذاری چند ۱۰ هزار متر زمین برای پارک عمومی در مشهد از دیگر کارهای خیر او هستند. یکی از میادین اصلی شهر مشهد نیز با نام ملک آباد شهرت دارد؛ میدانی که در نزدیکی باغ ملک آباد قرار گرفته است.

مجسمه حاج حسین ملک

پارک وکیل آباد به‌دلیل آب و هوای این باغ و نزدیکی آن به طرقبه، منطقه‌ای ییلاقی به شمار می‌آید. در میان درختان این باغ، انواع پرندگان چون مینا، طوطی، شانه به سر، جغد، انواع بلبل و غیره زندگی می‌کنند. در دل این پارک، چند باغ دیگر نیز وجود دارد که در ادامه مطلب، آن‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های پارک وکیل آباد، عمارتی در نزدیکی استخر قدیمی و مرکز وکیل آباد است که در گذشته ساختمان ییلاقی و تابستان‌نشین مرحوم ملک بود. این عمارت در ابتدا به‌عنوان مهمان‌خانه و سپس به‌عنوان موزه به فعالیت خود ادامه داد. تبدیل درختان خشکیده به نشانه‌های چوبی، لانه و دانخوری برای پرندگان، نصب بنرهای تبلیغاتی رفتار با حیوانات از جمله اقدامات قابل ستایش این مجموعه هستند.

پارک وکیل آباد در پاییز

پارک وکیل آباد در آبان ماه سال ۱۳۹۲ با مصالح طبیعی مورد بازسازی قرار گرفت. در تحقیقات اولیه مشخص شد که سنگ بستر این پارک جنگلی از سنگ خارا یا گرانیت ساخته شده و ضمن زیبایی، از استحکام و مقاومت بالایی نیز برخوردار است. در کف سازی، پله‌‌ها و نماکاری‌های پارک نیز از همین سنگ استفاده شد. به‌علاوه یک چشمه قدیمی و فعال با سه دهانه در پارک وجود داشت که بازسازی و ترمیم شد و از برداشت غیر قانونی آب از آن جلوگیری به عمل آمد. 

بخش‌ های مختلف پارک وکیل آباد

باغ‌های وکیل آباد با توجه به نوع کاربری، نام‌های متفاوتی دارند. این باغ‌ها با امکانات عمومی متعدد شامل باغ هنرمندان، باغ خورگشت (به‌معنای اتراق)، باغ صخره‌ای، باغ شب، باغ بانوان و باغ دانش‌آموزی می‌شوند. 

شهرداری مشهد در حرکتی خلاقانه در باغ وکیل آباد به‌جای ریشه کن کردن و سوزاندن درختان خشکیده، آن‌ها را کوتاه و به کمک هنر هنرمندان خوش‌ذوق معرق، تندیس‌هایی زیبا چون کاوه آهنگر، هفت‌سین ایرانی، خلیج فارس و المان‌هایی چون دوچرخه خلق کرده است. در گوشه‌ و کنار پارک، مجسمه‌هایی زیبا از هفت‌ کوتوله، اسب‌ها یا بشقاب‌هایی با طرح قدیمی را خواهید دید که فضای بی‌نظیری را برای عکاسی فراهم کرده‌اند. 

رودخانه وکیل آباد

در محدوده باغ وکیل آباد استخرهایی قدیمی نیز وجود دارند که معروف‌ترین آن‌ها در محدود مرکزی باغ ساخته شده است و با نام استخر روس‌ها شناخته می‌شود. در کنار این استخر دو بنای قدیمی به چشم می‌خورند که حدود ۸۰ سال قدمت دارند و امروزه کاربری آن‌ها به موزه تغییر داده شده است. بین این دو ساختمان نیز مجسمه‌ای برنزی از صاحب باغ (حسین ملک) قرار دارد که قالب‌ریزی آن در کارگاهی در ایتالیا انجام شده است.

دریاچه باغ وکیل آباد

دریاچه باغ وکیل آباد زیباترین و تماشایی‌ترین بخش این تفرجگاه قدیمی مشهد است. این دریاچه در واقع یک رودخانه فصلی است و در فصل بهار و پاییز در اوج زیبایی خود قرار دارد. رودخانه باغ وکیل آباد، پر آب، پر خروش و پر قدرت است و از میان درختان کهنسال عبور می‌کند. 

صرف صبحانه یا عصرانه کنار رودخانه و زیر نور خورشید در حالی که روی یکی از نیمکت‌ها و آلاچیق‌های بستر رودخانه نشسته‌اید و پاهایتان را در آب فرو کرده‌اید، یکی از بهترین تجربیاتی است که می‌توان در این پارک کسب کرد. این رودخانه از چشمه وکیل آباد و در واقع از بند گلستان سرچشمه می‌گیرد و پل مهندس پرتویی تنها پلی است که روی آن و در تقاطع با بلوار وکیل آباد احداث شده است. جالب است بدانید که تا قبل از احداث این پل، راه ارتباطی مشهد به ییلاقات طرقبه و شاندیز از کنار این منطقه عبور می‌کرد؛ جاده‌ای باریک به‌همراه درختانی تنومند و سر به فلک کشیده. این پل قدیمی و تاریخی، «سه پلی» نام دارد و قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد.

باغ وحش پارک وکیل آباد

باغ ‌وحش وکیل آباد با چهار هکتار وسعت، تنها باغ ‌وحش مشهد و استان خراسان رضوی، در جنوب غربی این شهر و در کنار پارک جنگلی وکیل آباد قرار دارد. انواع مختلفی از حیوانات گوشت‌خوار، علف‌خوار، آبزی و پرندگان مانند شیر، ببر، گوزن، لاما، قوچ، گرگ، میمون، تایگون، پلنگ، سیاه گوش و غیره در این مجموعه گردآوری شده‌اند. نیمی از جانداران حاضر در باغ وحش بومی و نیمی‌ دیگر غیربومی هستند. مجموعه ۶۱ گونه از پستانداران، ۴۹ گونه از پرندگان، ۱۰ گونه از آبزیان و پنج گونه از خزندگان در این باغ وحش زندگی می‌کنند.

در باغ وحش پارک وکیل آباد دو قسمت مجزا با بلیط‌های ورودی جداگانه وجود دارند که یکی از آن‌ها به حیوانات تاکسیدرمی شده اختصاص دارد؛ در حالی که در بخش دیگر خزندگانی مانند سوسمار، تمساح و مار به چشم می‌خورند. متاسفانه در سال‌های اخیر به این باغ وحش پارک وکیل آباد توجه چندانی نمی‌شود؛ با این وجود کودکان و بزرگ‌سالان با بازدید از آن سر ذوق می‌آیند.

  • تلفن: ۰۵۱۳۵۰۱۴۴۳۳
  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، انتهای بلوار وکیل آباد، جنب کوهستان پارک 
  • ساعت بازدید در نیمه اول سال: ۸:۳۰ تا ۱۸:۳۰
  • ساعت بازدید در نیمه دوم سال: ۸:۳۰ تا نیم ساعت قبل از غروب آفتاب
No comments yet! You will be the first one to comment.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *